Valg af returpumpe: Forskelle mellem versioner

Fra saltvandswiki.dk
Spring til navigation Spring til søgning
No edit summary
No edit summary
Linje 18: Linje 18:


=== Ofte brugte pumper ===
=== Ofte brugte pumper ===
 
Her er eksempler på gode returpumper med forskellig kapacitet.
* Tunze 800/2
* Tunze 800/2
* Tunze 1200/2
* Tunze 1200/2
Linje 28: Linje 28:
* Red Dragon 10000
* Red Dragon 10000
* Red Dragon 12000
* Red Dragon 12000
=== Installation ===
En returpumpe bliver normalt installeres som den første komponent når man bygger et saltvandsakvarium, ofte bliver det lavet med faste rør i [[PVC]], røret går "baglæns" op gennem overløbet og tilbage i akvariet. En af de værste fejl man kan gøre er at føre røret ned i akvariet uden at tage højde for [[hæverteffekt]], derfor bør der altid laves et hul lige ved vandoverfladen på røret, så man undgår at alt vandet fra akvariet løber tilbage i sumpen (og ud på gulvet).

Versionen fra 10. okt. 2008, 18:11

En returpumpe er den meste centrale pumpe i et saltvandsakvarium. Pumpen sørger for at vandet kommer fra sumpen eller overløbet tilbage i akvariet.

Returpumpen har samme centrale funktion i et saltvandsakvarium som vores eget hjerte - at alle dele i systemet er forsynet, hele tiden. Hvis returpumpen ikke kører så holder de fleste andre ting i systemet også op med at virke.

De tre vigtigste kriterier for valg af returpumpe er

  • Overfladevand
  • Løftehøjde
  • Vandbehov til teknik - som regel betyder det skummeren

Overfladevand

I et saltvandsakvarium samles proteiner og affaldsstoffer i overfladen, derfor skal overløbet kunne "trække" overfladen ned i overløbet. Det er returpumpens kapacitet der bestemmer hvor meget overløbet kan trække. Hvis der samlen en tynd hinde på overflade betyder det at overløbet ikke trækker nok og der kan være behov for en kraftigere returpumpe. Alternativt kan der måske ændres på cirkulationen i akvariet.

Løftehøjde

En pumpes løftehøjde angives i meter. En angivet løftehøjde på 3.0m betyder, at pumpen lige kan løfte vandet tre meter, men kun en enkelt dråbe i timen, hvorimod det antal liter/time der er anført er ved 0.0m.

Vandbehov

Skummeren er som regel det stykke teknik der er mest bestemmende for fastsættelse af vandbehovet. Visse producenter [1] er flinke til at opgive en vandbehov. Men en god regel at starte ud ved, er at der skal være 2-5 gange den total vandbeholdning. Dvs. hvis man 300 liters akvarium plus 100 liter sump, så er det nok passende med 800 liter/time.

Ofte brugte pumper

Her er eksempler på gode returpumper med forskellig kapacitet.

  • Tunze 800/2
  • Tunze 1200/2
  • AquaBee 2000/1
  • AquaBee 3000
  • Red Dragon 4500
  • Red Dragon 6500
  • Red Dragon 8000
  • Red Dragon 10000
  • Red Dragon 12000

Installation

En returpumpe bliver normalt installeres som den første komponent når man bygger et saltvandsakvarium, ofte bliver det lavet med faste rør i PVC, røret går "baglæns" op gennem overløbet og tilbage i akvariet. En af de værste fejl man kan gøre er at føre røret ned i akvariet uden at tage højde for hæverteffekt, derfor bør der altid laves et hul lige ved vandoverfladen på røret, så man undgår at alt vandet fra akvariet løber tilbage i sumpen (og ud på gulvet).