Lys

Fra saltvandswiki.dk
Version fra 7. jan. 2009, 13:13 af Hougaard (diskussion | bidrag) Hougaard (diskussion | bidrag)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning

Lys er noget af det vigtigste teknik til et saltvandsakvarie, pga. det er den der får alle algerne og korallerne til at gro. det er akvariets sol. Lys bliver hængt over akvariet eller sat i en lyskasse afhængig af om det er HQI eller T5 lys der er over. en god tommelfingerregel, hvis det er HQI er 1watt pr. liter. det kan selvfølgelig gøres med mindre men det er optimalt der omkring.

Lyskilder

Der findes tre grundlæggende typer af lys til akvarier

Lysstofrør

Lysstofrør findes i flere forskellige udgaver, i saltvandsakvariet er det dog sjældent andet end T8 eller T5 rør der benyttes og T8 rør er

HQI

HQI er den kraftigste lyskilde vi har til rådighed. HQI findes fra 70 til 1000 watt. HQI leveres i mange forskellige fatninger afhængigt af størrelse. Der skal benyttes en ballast til at drive pæren. Ballasten er konstrueret til en bestemt pære styrke, så en 70 watt pære kan ikke sættes på en 250 watt ballast.

HQI udsender også ultraviolet lys som gør at der skal være beskyttelsesglas (krystal glas) mellem lampen og akvariet, hvis det HQI i E40 (pærefatning) så har pæren indbygget beskyttelsesglas.

LED

Diodebaseret lys er fremtiden. Indtil videre findes der kun nogle få producenter og deres lamper er ganske dyre.

Fotosyntese

Fotosyntese er den proces som korallerne bruger til at få energi fra lyset.

HQI Kelvingrader.jpg

Skumringslys

Mange benytter et meget blåt lys til morgenlys og skumringslys. Fiskene kan se at nu er solen ved at gå ned og det er tid til at finde sig et godt sovested.

Månelys

En enkelt eller to blå (450 nm) dioder kan udgøre det for månelys. Der findes avancerede månefase simuleringer systemer som man benyttes hvis man gerne vil opnå at koraller og muslinger gyder. Mange overdriver mængden af månelys - der er meget mørkt ude på revet om natten.