Ofte stillede spørgsmål angående Zeovit

Fra saltvandswiki.dk
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning

Er det ikke frygteligt besværligt at bruge?

Det er ikke en genvej til et flot saltvandsakvarie! Det er en hjælp i situationer hvor man af den ene eller anden grund ikke har en stor nok nedbrydning af især fosfat i akvariet. Hvor besværligt man mener det er, vil være individuelt. Der skal helst doseres hver dag morgen og aften, for at få de bedste resulater, men man kan sagtens springe et par dage over uden problemer. En fordel ved en daglig rutine er at man får checket akvariets tilstand hver dag. Det mindsker risikoen for at noget lige pludselig vælter.

Hvad er forskellen på Zeovit og VSV metoden?

Forskellene er:

  • Zeovit metoden er udviklet af et firma og er noget dyrere end VSV. Gevinsterne, er at det er nemmere at købe færdig blandede produkter end at selv skulle blande op. Dosseringerne er gennemprøvede og der er lille eller ingen risiko hvis man holder sig til de doseringer som oplyses. Derudover er der et stort forum hvor det er nemt at få hjælp, både med opstart og justeringer.
  • Zeovit metoden forskriver at man bruger Zeolith sten og aktivt kul for at støtte kvaliteten af vandet også på den lange bane. Med VSV er der ikke en fast formel for hvordan man sikre at akvariet ikke vælter i det lange løb (Ret gerne hvis jeg tager fejl?)

Kan man gå hurtigere frem med Zeovit?

Der findes en 14 dages opstart guide, men jeg vil på ingen måde anbefale den til nybegyndere. Zeovit kræver som ALT andet inden for saltvandshobbien tålmodighed.

Hvornår kan man anbefale Zeovit?

Jeg vil anbefale Zeovit til erfarne/omhyggelige/tålmodige saltvandsakvarister, som ønsker at holde mange SPS og ikke har plads/mulighed for at lave et stort nok refugium og sump til at håndtere nedbrydningen naturligt.

Er der risikoer ved Zeovit?

Ja der er risikoer. Så som:

  • Den største risiko ved Zeovit er noget vi ofte falder for i mange sammenhænge. Nemlig at man i sin iver efter resultater, kommer til at overdosere. Enten fordi man ikke syntes der sker noget, eller fordi flere af symptomerne på overdosering af Zeovit produkterne, faktisk minder om symptomerne ved forhøjet næring i vandet (alge/bakteriebelægninger på sten og ruder). Derfor kan man fristes til at dosere endnu mere, istedet for at dosere mindre, som havde været den korrekte reaktion.
  • Noget der gælder for alle metoder hvor man har et meget næringsfattigt miljø, er at der kræves en stabil og god vand kvalitet. Udsving i KH, salinitet, Ca og MG kan have katastrofale konsekvenser for korallerne.
  • En anden risiko er at man får forbrændt sine koraller i starten fordi vandet lige pludseligt bliver ekstremt klart (aktivt kul og Zeovit har den virkning) - Så det anbefales at enten flytte lyset lidt op eller rykke de krafigst belyste koraller lidt væk i starten.

Er det dyrt?

Alt er jo relativt, men det er ikke den billigste måde at opnå en nærings reduktion. Forbruget til et system med en volumen omkring de 300 liter udgør ca 50-100 kr om måneden. Dyrest i starten. Når først den ønskede tilstand er opnået skal der doseres langt mindre. Prisen bliver dermed noget lavere. Man kan så modregne de udgifter man ellers har til fosfat fjerner og nitrat filter

Skal man bruge en bestemt salt til Zeovit?

Nej det skal man ikke, dog anbefales det at sikre salten er af en god kvalitet, eventuelt måle PO4 indholdet når man har blandet op. Derudover har mange saltblandinger et for lavt indhold af K+ (Til Zeovit brug) - Så det kan være nødvendigt at tilsætte K+. Som med alt andet så skal man være forsigtig når man laver ændringer, hvadenten man skifter saltmærke, eller blot starter på en ny spand.


Skal man tilsætte ekstra sporstoffer, så som Grotech A/B/C?

Det kan man godt, men langt de fleste sporstoffer tilføres i form af vandskiftene. Korallerne gror fint uden at man tilsætter noget ud over grundelementerne.
Når man engang er tryg ved grundelementerne. Kan man begynde og eksperimentere med at få farverne til at stråle ved at tilsætte sporstoffer, men blandinger såsom Grotech A/B/C og lignende produkter indeholder en lang række af stoffer og man risikere at enten få overdoseret stoffer som ikke omsættes i samme hast som andre eller at få underdoseret stoffer som enten optages af Zeovitten eller bruges hurtigere end andre. Når man vil booste farverne sker det med meget specifikke tilsætninger alt efter hvilke farver man vil styrke. Læs eventuelt mere i Zeovit guiden.

Er det rigtigt at man ikke må bruge ozon og UV sammen med Zeovit systemet?

Ja både ozon og UV dræber de bakterier som man tilsætter (Zeobak) og vil derfor modvirke effekten. Er det strengt nødvendigt med UV, under overgangen til ZeoVit, bør man slukke UV/Ozon mens man dosere, bak/food osv. Og lade det være slukket i en time efter dosering.

UV og Ozon opløser blandet andet Amino syrene, som er vigtig for korallerne, der ud over ødelægger det bakterierne. Derfor bør man lade det være slukket, under dosering og mindst en time efter. Når akvariet er kørt mere ind med ZeoVit og vandkvaliteten er steget, typisk efter en måned. Bør man helt fjerne det.