Vodka Sukker Eddike (Vinegar) (VSV)

Fra saltvandswiki.dk
Version fra 1. mar. 2011, 18:55 af Iq150 (diskussion | bidrag) Iq150 (diskussion | bidrag) (→‎Opskrift)
(forskel) ←Ældre version | Nuværende version (forskel) | Nyere version → (forskel)
Spring til navigation Spring til søgning

Vodka Sukker Vinegar (Eddike) metoden er en metode til denitrifikation vha bakterier.

Vodka, sukker og eddike er forskellige former for kulstofhydrider (de består af kulstof (C), brint (H) og ilt (O)). Under nedbrydelse af en kulstofhydrid, danner bakterierne et par bi-produkter - CO2 (kuldioxid) og H2O (vand). Ilt-molekylet til disse, tager bakterierne fra nitrat- og fosfat-molekylerne i vandet og i processen nedbrydes disse derfor også.

En overdosering af VSV kan være ekstremt farligt for akvariets beboere. Er der ikke nitrat eller fosfat til stede, tager bakterierne ilten fra den frie ilt i vandet og vandet bliver derved fattigt på ilt. Doseringen skal derfor konstant afstemmes med den mængde næringsstoffer der er til stede, hvorfor streng disciplin er nødvendig ved dosering af VSV og brug af testsæt.


Tegn på overdosering

Lav pH-værdi, som ikke kan spores til andre kilder, kan være et tegn på overdosering. Forklaringen er, at bakterierne bruger ilt fra vandet og dermed skubbes pH-ligevægten.

For at afhjælpe dette problem, skal mængden af tilsat VSV reduceres øjeblikkeligt. Undertegnede har haft held med at reducere mængden til ca. 1/3. Såfremt næringsværdierne stiger grundet dette, må mængden igen forsøges hævet, når pH-værdien er faldet på plads.




Nedenstående opskrift er udarbejdet af Lars Mogensen og kopieret fra afsnittet Kemi på den simple måde uden redigering

VSV metoden

Nå det bragte os så videre til det næste emne, nemlig brug af VSV også kaldet fattigmands-zeovitmetoden her på forum: Tilsætning af kulhydrater har været kendt i mange år. Princippet er at man gradvist sætter den bakterielle omsætning op ved at sikre at der altid er næring til de mange bakterierstammer som omsætter henholdsvis nitrat og fosfat. Jeg har brugt metoden i ca. 3 år, læste på de tyske sider om tilsætning af vodka. Det funkede ok, men den recept jeg bruger idag er langt bedre.

Opskrift

  • 2 dl. af den billigste vodka (netto 60 kr,-)
  • 0,5 dl. klar eddike
  • 1,5 spk. alm hvid sukker. (ca. 21 gram)
  • Mikses og rystes godt.

Start langsomt. Rigtigt langsomt... I mit 325l. sluttede jeg med en tilsætning på 2 ml. pr. dag, så vi taler om små mængder. Princippet er: Start langsomt. 0,5 ml pr. 100l. øg derefter gradvist indtil du ikke kan måle hverken nitrat eller fosfat. Så starter du med at reducere mængden til du igen kan måle værdier. Din tilsætning er så lige niveauet over, da du ikke kunne måle noget. I mit tilfælde var jeg oppe på 5 ml. og endte på en daglig tilsætning på 2 ml. pr. dag p.t.

Fordele

Med VSV metoden bruger man bakterierne i akvariet til at holde vandværdierne meget lave. Det problem vi ønsker at løse, er ophobning af nitrat og ikke mindst fosfat. Hvis disse to værdier er for høje, vil specielt stenkorallers yderste cellelag, epidermis vokse sig for tykt, således at det skjuler for det vi gerne vil se, de farvede pigmenter fra korallen selv og de zooxantheller, som korallerne lever i symbiose med. Når stenkoraller har det for godt læs har for god adgang til næringstoffer, bliver de for "fede" og ser brune ud.

Traditionelt forsøger vi at fjerne nitrat og fosfat med f.eks. et nitratfilter eller brug af en fosfatbinder f.eks. Rowaphos. Det slipper man for ved at bruge VSV metoden.

En anden fordel er, at der dannes rigtigt mange bakterier i sten og på forskellige overflader. De bliver af og til revet af med strømmen og udgør et fint foder for koraller mv.

Endeligt vil en hel del bakterier ende i skummeren og er dermed med til at eksportere næringsstoffer ud af akvarievandet.

Ulemper/vigtige forhold

  1. Metoden kræver at man er rimeligt systematisk. Man skal have tålmodighed i indkøringsfasen, måle en hel del og gøre det samme hver dag. Ikke noget med at give akvariet en snaps når man lige husker det
  2. Man kan faktisk overdosere, således at specielt blødkoraller sultes ihjel. Selv har jeg det dilemma, at jeg synes at skiver er rigtigt flotte. Desværre er de også lette at udsulte, så jeg må finde et kompromis mellem stenkoraller og skiver. Altså ikke helt næringsfattigt, for så dør skiverne og ikke helt næringsrigt, for så mister mine stenkoraller farverne og bliver brune.
  3. Overdoser aldrig Der kan ske to ting: Man kan få en så massiv opblomstring af bakterier, at alt, ja jeg har selv prøvet det, ALT bliver fedtet ind i et tykt bakterieslimlag, sten pumper, glas. Så stopper man tilsætningen i en uges tid og stater llaannggssoommtt op igen.
  4. Det andet der kan ske er, at selv bakterier skal have ilt for at leve, så de vil sænke iltindholdet i akvariet til et kritik punkt. Jeg vil derfor mene at man skal køre med skummeren hele tiden.
  5. Mine erfaringer siger mig, at det er godt at tilsætte bakterier en gang i mellem. Der findes en række produkter på markedet dels i ampuller, dels som dråber der tilsættes. Jeg vil anbefale bakterietilsætning måske 1-2 gange om måneden.

Der findes også en række af tilsætningsstoffer, som man kan anvende. Det er efterhånden blevet en hel industri. Selv bruger jeg et aminosyreprodukt, som jeg tilsætter 1 ml. af om dagen. Jeg synes at jeg kan se en forskel med det.

Kort sagt; det her er ikke religion, men ren biologi




Se også Zeovit