Cyano

Fra Saltvandswiki.dk
Skift til: navigering, søgning

Cyanobakterier kan være en af de værste ting man kan opleve i et akvarie.

Cyanobakterier er måske bedre kendt som blå-grønne alger eller slimalger og de tilhører evolutionsmæssigt en meget gammel gruppe af organismer. Trods navnet, kan de have andre farver. Alt fra sort over grønt og blåt til rødt er set. Det kan diskuteres - og det bliver det ofte - om cyanobakterier ér bakterier eller det er alger. Systematisk er cyano anbragt, sammen med bakterier, i gruppen af Prokaryoter [1].

Slimalger ses ofte i den første tid efter opstart af akvariet, hvor næringsniveauerne er høje og der er store udsving i akvariets værdier. Oftest forsvinder de ad sig selv uden at give anledning til problemer.

Det er, når slimalgerne indtager et etableret akvarie, at de udgør et problem. Slimalger kan kvæle koraler og flere mener de er giftige for akvariets andre hvirvelløse beboere, såsom snegle o.l. Cyanobakterier findes altid i akvariet. De udgør først et problem, når der bliver mange af dem.

Cyanobakterier.jpg


Cyanotesten

Er det Cyanobakterier? Det er det klassiske spørgsmål.

Den bedste metode vi kender er at tage en stykke af "algerne", anbringe dem i et glas vand og placere dette mørkt natten over. Den mindste farvning af vandet herefter indikerer, at det drejer sig om cyano. Er vandet ikke farvet, drejer det sig om en anden type alge.

Cyanotest.JPG

På billedet ses en tydelig farvning af en cyanotest.

Årsager til Cyano

Der er desværre flere skrøner end der er facts om forekomsten og årsager til Cyano. Meget tyder på, at flere faktorer indvirker på opblomstring.

Det er nogenlunde accepteret, at følgende kan indvirke til en opblomstring:

  • Høje næringsniveauer, specielt fosfat ser ud til at kunne nære cyano
  • Manglende cirkulation eller områder med stillestående vand
  • Varme (temperaturer over 27-28 grader ser ud til at virke som katalysator)
  • ...

Behandling

Da cyano kan betragtes som et symptom på et andet problem, er der mange vinkler til bekæmpelse af cyano. De fleste vil foretrække at afhjælpe eventuelle årsager, som er nævnt ovenfor, før kemien tages til hjælp.

Den eneste kendte kemiske behandling der findes, indeholder antibiotika. De virksomme produkter hedder "Red Slime Remover" og findes fra to fabrikanter, UltraLife og ChemiClean.

Grundet EU-regler, som forhindrer fri distribution af midler indeholdende antibiotika, kan det være vanskeligt at finde disse produkter i handlen. Det er ofte muligt at finde "forhandlere" på http://saltvandsforum.dk.