KH

Fra Saltvandswiki.dk
Spring til navigation Spring til søgning

KH bruges til at måles saltvandets hårdhed. Naturlig saltvand har en KH mellem 7 og 9. Generelt har et akvarie det bedst med en KH mellem 8 og 12. Hvis KH er lav er det meget svært at Ca til at blive stabil. pH værdien påvirkes meget af KH'en.

Bryopsis algen trives ved lav KH.

Test

Der findes adskillige målesæt der kan teste for KH, bla. Salifert.

Tilsætning

KH værdien kan justeres/vedligeholdes på flere forskellige måder:

  1. Som en del af vandpåfyldning
  2. Med pulvertilsætning direkte i akvariet
  3. Med Balling
  4. Via kalkreaktor
  5. Via kalkmixer

Tilsætning ved vandpåfyldning

Kan sagtens bruges i akvarier med få koraller, man hælder en KH buffer i det vand som man bruger til at erstatte fordampet vand. Hvis man bruger et automatisk vandpåfyldnings anlæg får man en stabil tilsætning henover døgnet. Som KH buffer kan man bruge bikarbonat fra supermarkedet (Natron - Står ved siden af bagepulveret), eller KH bufferen købt til formålet.

Tilsætning i form af pulver

Der findes mange forskellige pulver løsninger. Det billigste er nok Bikarbonat fra Matas eller alm. Natron til bagning (NatriumHydrogenKarbonat) fra købmanden.

Tilsætning via Balling

Balling er en metode til at vedligeholde både KH kalk og Magnesium

Tilsætning via kalkreaktor

KH tilsættes via kalkreaktor sammen med kalk. Med denne metode kan man IKKE hæve KH uden at kalk indholdet også stiger. Derfor er kalkreaktoren mest velegnet til at vedligeholde værdierne når de først er på plads.

Tilsætning via kalkmixer

En kalkmixer kan også bruges til tilsætning af KH og kalk.

Kalkmixeren benyttes normalt i forbindelse med en ferskvandstank til påfyldning af fordampet vand. Dette er kalkmixerens svaghed, da mængden af tilsat kalk afhænger af den fordampede mængde vand. Da mængden af fordampet vand intet har med forbruget af kalk at gøre, skal værdien korrigeres på anden måde, med jævne mellemrum.

For høj KH

Den mest almindelige metode til reduktion af KH er blot at vente og lade KH'en blive brugt. Alternativt kan et vandskifte benyttes.