Kalkwasser

Fra Saltvandswiki.dk
Spring til navigation Spring til søgning

Kalkwasser eller på dansk Kalkvand


Hvad er det:

Kalkvand er den oprindelige måde at tilføje calcium og karbonat til akvariet. Kalkvand er calciumhydroxid opløst i osmosevand. Calciumhydroxid er brændt kalk (CaO), som er vædet i vand og derefter udtørret.


Hvordan virker det:

Calicium ionerne i pulveret tilsætter naturligvis calcium og hydroxid ionerne tilsætter karbonat (KH). Når kalkvandet tilsættes går hydroxiden (OH-) gennem reaktionerne nedenfor for at danne karbonat (CO3-) og bikarbonat (HCO3-). Korallerne optager karbonat som bikarbonat (HCO3-).


OH- + CO2 -> HCO3-

OH- + HCO3- -> CO3- + H2O


CO2 i vandet sænker pH værdien. Tilsætningen af calciumhydroxid hæver herfor pH værdien ved at fjerne CO2 fra vandet. Kalkvand har en høj pH værdi og bør af denne grund tilsættes langsomt til akvariet for ikke at skabe for store udsving i pH værdien. Calciumhydroxid er balanceret på den måde, at det tilsætter calcium og karbonat i samme ratio, som korallerne optager calcium og karbonat i og der er ikke noget residualprodukt. Man vil herfor sjældent opleve at calcium eller karbonat kommer i ubalance over tid. Der kan kun opløses 1,73g calciumhydroxid pr. liter osmosevand (20o), hvorefter vandet er mættet, dvs. vandet ikke kan optage mere. Opløsningen er ikke særlig kraftig. Tilsættes der mere vil det blot udfældes og ligge sig på bunden af beholderen. Det udfældede pulver kan blive opløst, hvis der f.eks. tilføjes mere vand. Dette princip kan udnyttes i en reaktor, hvor der f.eks. tilsættes 100g calciumhydroxid som udfældes på bunden af reaktoren. Der pumpes herefter osmosevand gennem reaktoren, som optager calciumhydroxiden og med tiden fjerner pulveret. Når calciumhydroxiden er ved at være væk, kan der så tilføjes mere pulver igen. Kalkvand reagerer med co2 fra luften og danner calciumkarbonat (kalk), der vil herfor dannes et tyndt flydelag ovenpå kalkvandet over tid. Dette danner en barriere mellem kalkvandet og luften, og stopper dermed yderligere reaktioner. Når kalkvandet er blandet bliver det en klar væske, som ikke bør forstyrres derefter. Når pulveret er opløst vil yderligere omrøring alene resultere i at blandingen reagerer med co2 og danner mere calciumkarbonat, som ikke kan optages af vandet eller korallerne og som vil ligge sig på toppen af kalkvandet eller ligge sig på bunden af blandingen. Der vil danne sig et lag af calciumkarbonat på bunden af kalkvandsblandingen over tid. Beholderen bør herfor tømmes og rengøres med mellemrum eksempeltvist hver 3, 6 eller 12 måneder.


Hvordan gør jeg det:

Metoden er simpel, calciumhydroxid opløses i osmosevand og tilsættes langsomt til akvariet. Pulveret kan købes i akvariebutikker som kalkwasser pulver. Dette kan enten gøres ved at du: (1) selv blander calciumhydroxid og osmosevand, som tilsættes til akvariet med en pumpe, eller (2) at du pumper osmosevand gennem en reaktor, hvor osmosevandet blandes med calciumhydroxid pulveret inden den når akvariet. De to metoder er eksemplificeret nedenfor: (1) er illustreret ved at calciumhydroxid blandes i osmosebeholderen og tilsættes i samme hastighed, som der fordamper vand fra akvariet. Lignende fremgangsmåde kan bruges, hvor pumpen sættes på en timer og f.eks. tilsætter en lille mængde hvert 10. minut eller lignende. Man skal være opmærksom på, at kalkvandet er hårdt ved pumpen pga. kalkvandets høje pH og pumpen skal herfor sandsynligvis skiftes en gang om året. Der kan anvendes en peristaltisk pumpe som eksempelvis en Ecotech Versa eller lignende. Peristaltiske pumper er ikke i kontakt med kalkvandet, og kalkvandets høje pH her derfor ingen effekt på pumpens levetid.

(2) her pumpes rent osmosevand gennem en omrører, hvor osmosevandet optager calciumhydroxid. Denne løsning kræver mindre arbejde, og man undgår helt at pumpen bliver udsat for kalkvandet. Der kan både anvendes en peristaltisk pumpe eller en nedsænket pumpe, som i eksemplet ovenfor. Vandbeholderen indeholder kun osmosevand, som ikke er hårdt ved pumpen som kalkvandet er.

caption caption caption caption


Fordelene ved løsning (1) er, at man selv kan bestemme styrken på kalkvandet ved at tilsætte mindre calciumhydroxid end de 1,73g/L, som maksimalt kan opløses. Løsning (1) er herfor rigtig god til akvarier med relativt lavt forbrug som ofte er tilfældet for nystartede saltvandsakvarister. Denne løsning kan ofte anvendes uden at man skal investere i nyt udstyr. Løsning (2) kræver mindre arbejde, da osmosebeholderen alene skal fyldes op som ellers og der kan tilsættes en relativt stor mængde calciumhydroxid til reaktoren ad gangen, hvor man ikke selv skal røre rundt mv. Ulempen er, at man ikke kan justere koncentrationen på kalkvandet som ved løsning (1). Kalkvandsreaktoren kræver også relativt meget plads, hvilket der ikke altid er ved mindre akvarier.


Fordele ved kalkvand:

- Nemt at implementere
- hæver pH værdien i akvariet
- er prismæssig nok den billigste metode at tilsætte calcium og karbonat på
- tilsætningen har ingen effekt på saltindholdet i akvariet
- tilsætter balanceret mængde af calcium og karbonat

Ulemper ved kalkvand:

- skal tilsættes i mindre mængder ad gangen pga. dets effekt på pH
- calciumhydroxid tilsætter ikke magnesium, kalium og mikro elementer
- tilsætningen begrænses af fordampningen