RSM 250

Fra Saltvandswiki.dk
Spring til navigation Spring til søgning

RedSea MAX 250

Her er forskellige brugeroplevelser med RedSea Max 250.

Carsten Larsen

hej alle

Syntes jeg ville prøve at samle mine erfaringer, som nok en af de første i DK der har fået mit RSM250, således at i andre der har bestilt et, kan drage nytte af mine erfaringer, og måske kan vi sammen dele erfaringer til glæde for andre.

Akvariet er bestilt hos http://www.aquatrop.de i tyskland, og kostede mig godt 7600 kr, leveret, det ankom 21-01-2009 efter cirka 10 dages ventetid med betaling og fragtmanden.

Bordet der følger med skal man selv samle, og det tog mig godt 2 timers tid, det er hamrende tungt, men lavet i lækkert sort finish, og det hele virker meget lækkert når det er samlet.

Med i leveringen var også en startpakke, som indeholder salt, alle mulige testsæt, saltmåler, tilsætningsstoffer.

Selve akvariet kommer i en stor papkasse, der er tung ad helve........... til (vi var 2 mænd om at bære den op til første sal, og vi var temmelig svedige bagefter)

I Akvariet ligger en stor papkasse samt 6 paprør med lysstofrørene, 3 hvide og 3 blå, i papkassen ligger skummeren, pumperne, diverse filtre, og monteringsdelene.

Det tog mig cirka 1 time at samle al teknikken til akvariet, montere skummeren og sætte lyset i, og så var det klart til opstart.

oprindeligt var min plan at blande nyt vand, og så vente en måneds tid med at fylde tingene over fra mit 200 liters, men efter en dags tid, kunne jeg simpelthen ikke vente mere, så jeg tog vandet fra mit 200 liters, supplerede op med 50 liter nyt vand, og fik flyttet det hele over.

jeg havde længe gået og overvejet hvordan sten opsætningen skulle se ud, og jeg havde besluttet mig for at lave 2 (høje) en i hver side af akvariet, med luft omkring således at ingen sten rører ruderne, det tog mig cirka 30 minutter at placere det hele, og jeg er supertilfreds med resultatet.

efter en dags tid, lagde jeg mærke til at temperaturen var lidt vel høj, cirka 29 grader, og det undrede mig, da manualen beskrev at så længe at rumtemperaturen var under 24 grader, så burde man ikke have problemer, i låget på akvariet sidder der 2 stk 60x60mm blæsere i den ene ende der suger frisk luft ind, og 2 stk 60x60mm i den anden ende der suger varm luft ud, men ydermere følger der ekstra 2 stk 60x60m blæsere med, der er beregnet til at montere i en ledig plads i låget til brug for når rumtemperaturen er over 24 grader, jeg montere dem, og tændte dem, men synes ikke rigtig at det hjalp.

efter et indlæg på et engelsk forum, modtog jeg en mail fra chefen for redseamax, der beklagede det og ville få en tekniker til at ringe mig op, hvilket skete dagen efter, efter en hurtig snak med ham, fandt vi ud af at skummerpumpen, blev en smulere varmere end de andre pumper, hvorefter han straks sagde at de ville sende en ny til mig med det samme, selvfølgelig uden beregning (super service)

den seneste uges tid har jeg så kæmpet en del med skummeren, synes ikke rigtig den var til at indstille, og den trak ikke hele overflade vandet ned, kunne se at på halvdelen af overfladevandet var der "film", og rodede rundt med de 2 justeringsdyser fra de 2 pumper, for at få så meget overflade pisket op som muligt, men lige lidt hjalp det.

her til aften fik jeg så hentet den engelske manual ned (akvariet blev leveret med tysk manual), og fik nærlæst det hele, og fandt så endelig fejlen, der medfølger et "mikro" filter, der er beregnet til at skyde ind mellem det aktive kulfilter og den store grove svamp der sidder i venstre side af akvariet, men problemet var at når det sad i, sa blev vandstanden for lav i det venstre kammer, og så virkede skummeren ikke særlig godt (på venstre side af akvariet er der en vandstandsmåler i glasset, så man kan se hvor høj vandstanden er i det venstre kammer, og der skal vandstanden være cirka 1 streg fra toppen), og den eneste måde jeg kunne få det til at virke, var ved at løfte dette mikrofilter, så der løb vand ud under det, og det undrede mig meget.

Men når man så får nærlæst manualen, så står der at dette filter kun skal bruges når man har rigtig meget svæv i vandet, f.eks efter store vedligeholdelsesarbejder eller meget rengøring i akvariet, da det stopper til allerede efter 1 dag, aha tænkte jeg så, ud med det og så begyndte tingene at virke.

nu er vandstanden i det venstre kammer helt perfekt, og skummeren skummer lystigt derud af.

et godt råd til alle der får akvariet, hvis ikke der er engelsk manual med, så se at hent den på nettet ,medmindre i er meget gode til tysk (SMIL)

nu har akvariet kørt cirka en uges tid, og det kører fint det hele, er rigtig glad for dette akvarie, det er bare så flot og lækkert, og glæder mig til at det hele falder til ro, og bare blomstrer derud af.

flere har spurgt mig angående støjen, og efter at mit gamle akvarie nu er blevet lukket ned, kan jeg bedre adskille lyden fra det nye fra det gamle, og jeg vil sige så meget, at helt lydløst er det ikke, blæserne i låget kan høres, jeg synes dog ikke at det er generende, de 2 cirkulationspumper kan man ikke høre, men man kan dog høre skummeren står og arbejder, men igen, jeg synes ikke det er generende.

Jeg ved godt at nogle vil hævde at det skal være helt lydløst, men jeg tror ikke det er muligt, med 3 store pumper i, samt 4 blæsere til at køle lyset, måske kan man skifte blæserne i låget ud med nogle mere lydssvage, men om det giver noget, må komme an på en prøve.

I øvrigt må jeg nævne at jeg synes det er fedt at alle ting kan tændes på det indbyggede panel i højre side, i låget sidder timeren til lyset (mekanisk timer), virker perfekt, der sidder også 2 kontakter, en til at tænde ekstra blæserne i låget, og 1 til at bestemme om månelyset skal køre automatisk om natten.

Der har også været meget snak omkring lyset, om det er nok, og jeg må sige at jeg synes at lyset er fuldstændig rigtigt dimensioneret, der er fuld knald på lyset, og farven er helt rigtigt til saltvandsfisk og koraller, i forhold til mit gamle akvarium hvor jeg havde 250 watt hqi og 2 x24 så ser fiskene og korallerne bare dobbelt så godt ud i lyset fra RSM250´eren, og så gør det jo ikke noget at det er noget billigere end HQI

jeg har haft en elmåler monteret på akvariet i en uge nu, og det forbruger cirka 4,4 Kw om dagen, og det er med lyset kørende fra 15.00 til 01.00 med de københavnske el priser (2,24 kr pr. kw) bliver det til cirka 3660 kroner om året, til sammenligning brugte mig 200 liters med hqi og diverse pumper, for cirka 5500 om året, så der er da noget at spare også (kunne være et kanon argument til at overbevise konen om at købe et rsm) (SMIL)

herunder vil jeg liste de positive og negative ting jeg har fundet ind til videre

Postitive:

  • ser super godt ud
  • god byggekvalitet
  • temmelig kraftig skummer
  • gode stærke pumper, masser af cirkulation (ingen behov for ekstra pumper)
  • super lys
  • flot underskab
  • fedt med rundet glas

Negative

  • skummeren larmer lidt
  • blæsere i låget larmer lidt
  • mangler osmolator (kunne have været fedt med indbygget osmolator)

Men husk at når i installerer det, så lad være med at sætte mikrofilteret på, så får i aldrig justeret skummeren ordentlig ind.

hvis i vil se billeder, kan de ses her http://www.saltvandsforum.dk/viewtopic.php?f=9&t=23444