Anthias

Fra saltvandswiki.dk
Spring til navigation Spring til søgning

Anthias arter

Odontanthias

Klovnfisken-051208- 010.jpg

Odontanthias borbonius

Nemanthias

Nemanthias carberryi.jpg

Nemanthias carberryi

Pseudanthias

Pseudanthias.sp.1.jpg

Pseudanthias bimaculatus

406.JPG

Pseudanthias evansi

Pseudanthias fasciatus.jpg

Pseudanthias fasciatus

Pseudanthias pleurotaenia.jpg

Pseudanthias pleurotaenia

427 (Medium).JPG

Pseudanthias pulcherrimus

Pseudanthias squamipinnis-joekill.jpg

Pseudanthias squamipinnis

Pseudanthias ventralis.jpg

Pseudanthias ventralis

Pseudanthias bartelettorum01.jpg

Pseudanthias bartelettorum

Pseudanthias dispar01.jpg

Pseudanthias dispar

Pseudanthias huchtii.jpg

Pseudanthias huchtii

Pseudanthias bicolor01.JPG

Pseudanthias bicolor

Pseudanthias cooperi.jpg

Pseudanthias cooperi

Pseudanthias parvirostris.jpg

Pseudanthias parvirostris

Pseudanthias ignitus.jpg

Pseudanthias ignitus

Serranocirrhitus

Serranocirrhitus latus.JPG

Serranocirrhitus latus

At holde anthias i et akvarie

Anthias er det mange, forbinder med koralrev. Desværre har disse fisk et ry for at være meget svære, og til tider umulige at holde i live i fangeskab. For størstedelen af dem er det sandt, men det gælder ikke for alle arterne. Der er et par arter, der tilpasser sig et liv i fangeskab relativt let, og selvom disse fisk aldrig bliver de letteste at holde, er de langt fra umulige.

Anthias er tve-kønnede, hvilket betyder at de kan skifte køn. Hannen kan typisk, "flashe" mens hunnerne er mere ens i farven. Det er vigtigt man går efter at have, max 1 eller 2 hanner i et akvarie (alt efter størrelse self. akvarier på 1000+ liter kan man godt have flere hanner), gerne i et forhold af 1 til 9. Dør hannen vil en hun tage hans plads, osv. Derfor anbefales det at man i butikken, enten køber ene hunner, eller nøjes med at få en enkelt han med til de hunner man har valgt.

Anthias kræver foder af høj kvalitet. Det betyder mad med god næring, gerne tilsat vitaminer, og aminosyrer. Årsagen er, at fisken som sådan, ikke har fedt depoter, og det er vigtigt for dem at få mad tit, ellers går deres stofskifte i stå.

Det er vigtigt med god cirkulation, og god svømmeplads, da mange af disse arter er stimefisk. Hvis de holdes alene, eller i mindre antal får man en meget sky fisk, der ikke vil spise. Hold derfor aldrig under 8 sammen. Opbygningen af akvariet, bør indeholde gode områder at svømme på, gerne ind i blandt sten, samt godt med huler hvor de kan gemme sig. Det er vigtigt at vandkvaliteten er god, da de kan være sårbar over for forskellige sygdomme. På grund af den store mængde mad, er det vigtigt med en kraftig skummer der kan få fjernet de overskydende affaldsstoffer.

Pseudanthias squamipinnis, er en af de letter arter, typisk gælder det om at foder dem op, når man får dem hjem, fodre dem gerne 2-3 gange om dagen, start med mysis, krill eller artemia. Begyndt så småt at blande kødet sammen med flag foder, og lad det stå lidt sammen. På denne måde vil Anthias før eller siden, begynde at spise flag foder også. Brug gerne et par måneder på at foder dem op, og der efter er det muligt at gå over til at kun at fodre engang om dagen. Her er en liste af arter, først de relative lette, og så de lidt sværer.


Lette

Bartlett's Anthias Pseudanthias bartelettorum

Bartlette Anthias vokser til ca 10cm, og kræver ca 250L Akvarie. Den anses af mange, for at være den mest hårdføre af Anthias arterne. Denne fis, vil tilpasse sig hurtigt, i et akvarier der er oplyst. (Mange anthias fortrækker faktisk lavt belyst akvarier) Det er en meget aktiv fisk, og kræver godt med svømme plads. Pga. Den er meget aktivt, er det nødvendigt at fodre 3-4 gange om dagen.

Dispar Anthias Pseudanthias dispar

Denne Anthias, bliver typisk ca 10cm. Den kræver også ca 250L eller mere. Denne fisk, findes typisk i mere lavt vandet områder.

Huchtii Anthias Pseudanthias huchtii

Huchtii Anthias, bliver ca 12cm. Den er realativ hårdfør, og holdes i 250L eller mere.

Lyretail Anthias Pseudanthias squamipinnis

Lyretail, bliver op til 15cm. Dette er den mest hårdføre af dem alle, men det er også den mest territoriale. 250L eller mere.

Resplendent Anthias Pseudanthias pulcherrimus

Denne art bliver sjældent over 7cm, den er realativ hårdfør. 250L eller mere.

Sværer

Yellowback Pseudanthias evansi
Den er meget mulig at holde, men den er en af de lidt sværer anthias. Der er dog mange der har succes med den. Det er vigtigt at fodre den varieret, og med god mad. 3-4 gange om dagen. Bliver op til 10cm.

Bicolor Anthias Pseudanthias bicolor
En af de letter fisk i familien, skal lige som de andres fodres 2-3 gange, og kan senere nøjes med 1 gang om dagen. Bliver op til 13cm.

Cooper's Anthias Pseudanthias cooperi
450L, fodres 4 gange om dagen. kan senere skæres ned til 2 gange.

Threadfin Anthias Nemanthias carberryi
250L, kan være meget sky, især hvis der er angresive fisk. Fodres kraftigt i starten, og skær det så ned til 4 gange om dagen i en periode, inden det skæres ned igen.

Diadem Anthias Pseudanthias parvirostris
400L for en gruppe, gerne godt med gemme steder. Vil holde sig midt i akvariet. Fodres 3-4 gange i starten, da de er meget sårbar i starten.

Squareback Anthias Pseudanthias pleurotaenia
Den har det bedst, med akvarier der ikke er fuldt belyste, da den ellers vil miste sin farve. 450L.

Flame Anthias Pseudanthias ignitus
Denne anthias, har det bedst med sin egne arter. 300L

Fathead Anthias Serranocirrhitus latus
Lever på bunden, skal fodres 2-4 gange om dagen. Ikke alt for kraftigt lys. 300L

Anthias man bør holde sig fra

I denne familie af fisk, er der mange man bør lade være i havet eller ved forhandleren, de typiske der bliver importeret er de meget flotte Pseudanthias tuka. De kræver mad konstant, og er meget svære at vænne til et liv i fangeskab. Der er ikke mange, der har haft succes med denne fisk, og de få der har, har måtte ofre andre ting. Maden skal, stort set dryppe ned i akvariet hele dagen, typisk via et drop med artemia i. Der ud over kræver de god mad suplement, som kril, aminosyre, og vitaminer.

Pseudanthias tuka
Stort set umulig at holde. Meget få der har succes med dem. Dør typisk inden for et ½ års tid. Kræver mad konstant.

Pseudanthias bimaculatus

Tips til farver

Mange gange, ser de anthias i fangeskab knap så farve strålende ud, som på de billeder man ser fra naturen. Det er typisk, pga vitamin og amino syre mangel. Jeg har haft stor succes med at give dem extra farve ved at fodre dem kril et par gange om ugen, der har fået lidt extra vitamin tilskud, samt langt i blød i et par dråber amino syre, i nogle timer. Gode alternativer, til mad, kan være blå muslinger der er skåret i stypper, og har lagt i blød i nogle vitaminer, samt evt. Amino Syre.